2024. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK ÉRTHETŐEN - 3. RÉSZ, BENNE: AZ ÁFA

Gyorsan tudjuk le a változásokat, változó kulcsokat és térjünk gyorsan a lényegre, mert itt rendszerszintű átalakítások vannak kilátásban.

Szóval, törvénymódosítás keretében tisztázták, hogy mely tevékenységek tartoznak a fogtechnikusok és melyek a fogorvosok asztalára, így végre egyértelmű lett, hogy nem csak a fogorvosi szolgáltatások, hanem a fogászati protézisek is adómentesek.

Adómentessé válik januártól a beteg- és sérültszállítás abban az esetben, ha közszolgáltatónak nem minősülő szolgáltató végzi e tevékenységet speciálisan e célra átalakított járművel.

Változnak a kulcsok is: anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek 5%, akárcsak a „hop on hop off” jellegű menetrend szerinti városnéző turisztikai szolgáltatás, ha a fizetés elektronikusan történik és a művész által saját kezűleg készített műalkotások importja, míg a túró rudi 18%-os kulccsal fog adózni januártól. 

Újdonság lesz továbbá, hogy megfordul az ingatlanhoz kapcsolódó fordított ÁFA nyilatkozattételi kötelezettsége, abban az esetben, hogyha a hatósági engedély/bejelentés a szolgáltatás nyújtójának tevékenységéhez kapcsolódik.

2025-től pedig, ha egy tudományos, művészeti, kulturális rendezvényen a részvétel virtuális, akkor a néző országában kell azt adóztatni, így tehát itt is alkalmazható lesz a főszabály szerinti adózás.

 

ÁFA – izgalmak:

Ebbe a részbe alapvetően három téma tartozik idén, szerintem. A legtöbben közös, hogy „e”, vagyis: eÁfa, ePénztárgép, eNyugta... Bónusz pedig a kötelező visszaváltási rendszer indulása.

 

eÁfa:

Régóta repesgetik, szakmai körökben inkább ijesztegetésnek számítóan, hogy a NAV elkészíti az ÁFA-bevallásokat. Nos, a hír igaz, 2024. januártól indul az eÁfa egyből kétféle módon. A továbbiakban a klasszikus ÁNYK-s nyomtatvány mellett lehetőség lesz az eÁfa rendszer használatára, illetve M2M (machine to machine) adatszolgáltatással is teljesíthető lesz a bevallási kötelezettség, vagyis összesen egyből három opció is az adózó rendelkezésére áll.

FONTOS! A könyvelés nem merül ki az ÁFA-bevallások összeállításában, illetve az új rendszer nem mentesíti az adózót a gazdasági események rögzítésétől, azaz a könyvvezetéstől! Továbbá szeretném felhívni a figyelmet, hogy a rendszer biztosan nem fogja kezelni a levonható/le nem vonható státusz mellett az arányosítást és a pénzforgalmi szemléltet sem!

Tehát eÁfa lesz felület neve, melyen az adózónak lehetősége lesz megtekinteni és jóváhagyni a NAV-nál rendelkezésre álló adatokból és általa elkészített bevallás tervezetet, másrészt az M2M adatkapcsolatban készülő szabványos fájl is innen lesz feltölthető. Jelentős eltérés az SZJA-bevalláshoz képest, hogy az ÁFA-bevallás csak akkor válik véglegessé, hogyha az adózó azt jóváhagyta.

 

ePénztárgép/eNyugta:

Az eNyugta bevezetése nem újkeletű, ehhez azonban változtatni kell a pénztárgépek rendszerén is, vagyis megszűnnek az online pénztárgépek. Nyugalom, 2028-ig maradhatnak. Változnak majd az eNyugta rendszerben a termékre és adómentességre vonatkozó tartalmi elemi előírások, illetve az eNyugtákról valós időben lesz kötelező az adatszolgáltatás, míg más bizonylatokat 3 napon belül kell jelenteni.

Újdonság, hogy érkezik a nyugtával egy tekintet alá eső okirat, mint fogalom, vagyis a továbbiakban lehetősége lesz az adózónak a számlához hasonlóan nyugtát javító bizonylatot kiállítani.

2024. július 1-jétől bevezetésre kerül az ePénztárgép rendszer, melynek célja, hogy az online pénztárgépek helyére lépjen. Teljeskörűen szintén 2028-ra. Az új rendszer célja, hogy a vásárlók kizárólag elektronikusan kiállított nyugtákat kapjanak, melyeket egy erre a célra fejlesztett applikációba tudnak majd letölteni, illetve a nyugtatárban 10 évig megőrizni. Az eladó a továbbiakban csak egy másolati példányt állít ki a nyugtáról papíralapon, ha a vásárló ezt kéri.

 

Kötelező visszaváltási rendszer:

2024. január 1-jén indul az új rendszer a palackok és italos dobozok újrahasznosítható termékként és önkéntes visszaváltási díjas termékként való elszámolásával. Az új rendszerben a termék nettó értékesítési vagy beszerzési árának módosításával kell elszámolni a göngyöleggel, mely az értékesítéskor adómentes. A termék értékesítője bruttó módon fog elszámolni a göngyöleggel, mégpedig oly módon, hogyha kevesebb göngyöleget váltott vissza, mint amennyit értékesített akkor az éves időszak utolsó ÁFA-bevallásában adófizetési kötelezettsége keletkezik, míg, ha többet váltott vissza, akkor annak nincs hatása az adó összegére.

A bruttó módú elszámolás értendő az ÁFA kapcsán is, a visszaváltási díj ugyanis évvégén bruttó módon értendő, azaz az 50Ft tartalmazza az ÁFA-t.

 

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok