2024. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK ÉRTHETŐEN - 1. RÉSZ, BENNE: USA EGYEZMÉNY, SZOCHO, TB, HIPA

Az USA és Magyarország között 1979 óta hatályos kettős adóztatás kizáró egyezmény 2023-ban az amerikai fél kezdeményezésére felfüggesztésre került, melynek előzménye, hogy a kormány 2022 során megvétózta a globális minimumadó tervezetét.

A kialakult helyzet érinti a társadalombiztosítási járulékot, a szociális hozzájárulási adót és természetesen a személyi jövedelemadót is. Az egyezmény felfüggesztésének hatásait a kormány jogszabályok módosításával enyhítette, lássuk mi történt!

A kamatból és értékpapírból származó jövedelmekre nem kell alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályokat abban az esetben, ha jövedelem juttatója OECD-tagállamban rendelkezik székhellyel.

Továbbá ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek számít a tranzakció továbbra is, ha olyan befektetési szolgáltató közreműködésével történik, mely valamely OECD-országban folytatja tevékenységét.

Mindemellett lehetőség nyílik a különadózó jövedelmek (pl. osztalék) esetében a külföldön megfizetett adó beszámítására.

 

Ennyit a nemzetközi kitekintésről, térjünk haza!

 

Szociális hozzájárulási adó:

Nem változik az adó mértéke, mely továbbra is a juttatás 13%-a. Az SZJA-val ellentétben egyelőre úgy tűnik, hogy nem változik a kifizetőt terhelő adó bevallásának módja, itt továbbra is havonta kell bevallani.

Változnak a szocho kedvezmények: a továbbiakban a munkaerőpiacra lépő új alkalmazottak után igénybevehető adókedvezmény csak és kizárólag magyar állampolgárok után, illetve velünk határos nem EGT-államok (azaz Ukrajna és Szerbia) állampolgárai után lesz igénybevehető.

Szintén a kedvezményekkel kapcsolatos szigorítás, hogy a továbbiakban a K+F tevékenység utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény és a K+F tevékenység társasági adókedvezménye egyszerre nem vehető igénybe.

Végre helyet kapott az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) közterhe! A továbbiakban az EFO szociális hozzájárulási adónak minősül, azonban a befizetést ez a változtatás nem érinti (marad a megszokott bankszámlaszám, és adónemkód), illetve a szocho kedvezmények sem vehetőek igénybe az EFO-ból.

 

Társadalombiztosítási járulék:

A korábbi egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék összemixelésével született társadalombiztosítási járulék mértéke nem változott, továbbra is 18,5%. Nem változott továbbá az sem, hogy a magánnyugdíjpénztárak beszántásával megígért egyéni, állami nyugdíjfolyószámla továbbra sem készül el, akármennyire is erőlteti a kormány az adórendszer digitalizációját. 

 

Helyi iparűzési adó:

Jelentéktelennek tűnő változások érintik csak idén ezt az adónemet a tavalyi teljes ráncfelvarrást követően, melyek az alábbiak:

  • 90 napon túl fennálló tartozás esetén az eddigi 100.000Ft-ról 500.000Ft-ra emelkedik a közzététel értékhatára
  • a kötelező visszaváltási rendszerhez kapcsolódó fogalmakkal egészítik ki a törvény szövegét: a nettó árbevételnek és az ELÁBÉ-nek sem lesz része a visszaváltási díj
  • a globális minimumadóról szóló törvényjavaslat alapján, ha az adózó él a K+F társasági adókedvezménnyel, akkor a HIPA alapját nem csökkentheti az alapkutatás, az alkalmazott kutatás és a kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.

 

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok