2023. ÉVI BÉRVÁLTOZÁSOK - KISZÁMOLTUK! ÍGY VÁLTOZIK A BRUTTÓ, NETTÓ BÉR ÉS CÉGED KÖLTSÉGEI

Az előző évhez képest későn, de még az év végi szabadságolások előtt sikerült megállapodni a 2023. évi minimálbér és garantált bérminimum mértékéről. A 2021. évi visszafogott 4 százalékpontos, inflációs emelést 2022-ben egy hatalmas 19 százalékpontos emelés követte, jövőre pedig – az előző évektől eltérően más mértékben- 16 százalékponttal emelkedik a minimálbér és 14 százalékponttal a garantált bérminimum.

Noha az emelés nagymértékű, a várakozások szerint még ez is a 2022. évi infláció alatt marad, vagyis szinte borítékolható a reálbércsökkenés a legalacsonyabb jövedelműek esetében. Az ilyen magas emelésekhez általában a kormányzat adócsökkentéssel járult hozzá az elmúlt években, azonban 2023-tól ez is változik. Januártól nem csökkennek sem a munkavállalói terhek, sem a munkáltatói adók mértéke.

Mostani cikkünkben annak járunk utána, hogy a béremelések hatására hogyan változnak a foglalkoztatás költségei. előírása mellé milyen adókedvezményekkel kívánja segíteni a kormányzat a vállalkozásokat és azok milyen hatással lesznek a vállalkozás költségeire.


FONTOS hangsúlyozni: változik az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe! A nyári törvénymódosítás értelmében januártól 2.300Ft/nap

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül kifizethető órabér minimálbért megkövetelő munkakör esetén a minimálbér 85%-a, 2023-ban: 1.134Ft/óra, míg garantált bérminimum esetén annak 87%-a: 1.482Ft/óra.

 


 

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok