2023. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK ÉRTHETŐEN - 1. RÉSZ, BENNE: SZJA, ÁFA, IPA

Az idei évben a jelentősebb változások, mint a KATA kivezetése és az adóemelések, valamint új, ágazati különadók bejelentése már évközben, a nyári adócsomag elfogadásával életbe léptette a kormányzat. Pár, kevésbé jelentős változás maradt csak az évvégére, melyek az iparűzési adót, a személyi jövedelemadót, az általános forgalmi adót, valamint az átalányadózás szabályait érintik. Ami biztosnak tűnik, hogy 2023-tól nem változik a KIVA, a szociális hozzájárulási adó és a társadalombiztosítási hozzájárulás, valamint a KATA-ból maradt csontváz. A társasági adó felkészül, őt a globális minimumadó kapcsán érhetik változások, de ezek a hazai KKV szektort nem érintik.

 

Lássuk hát! FIGYELEM! Évvégi áttekintésünk a nem változó adókkal nem foglalkozik! Az átalányadózás szabályainak változásával külön cikkben foglalkozunk.

 

Helyi iparűzési adó

 

Az adóadminisztráció egyszerűsítése és a KATA-ból kiesett vállalkozások körének segítése érdekében hatalmas újítás, hogy a legkisebb vállalkozások számára a törvényalkotó bevezeti a sávos adózást az iparűzési adóban.
Ennek értelmében lehetőség nyílik rá, hogy a vállalkozás nyilatkozzon bevételéről, mely alapján az alábbiak szerint meghatározott adózási sávok szerint tudja megfizetni adóját:
 

  • 0-12 millió forint éves szinten számított bevétel esetén az adóalap: 2,5 millió
     
  • 12-18 millió forint éves szinten számított bevétel esetén az adóalap: 6 millió
     
  • 18-25 millió (kiskereskedelmi tevékenységet végző adózó esetén 120 millió) forint éves szinten számított bevétel esetén az adóalap: 8,5 millió
     

​Az új rendszer szerint megállapított sávokkal az egyéni vállalkozók éppúgy élhetnek, mint a gazdasági társaságok. A választásról nyilatkozni szükséges a 2022. évi iparűzési adóbevallásban 2023. május 31-ig. A nyilatkozattal a továbbiakban az adóbevallás kiváltható.

Amennyiben a vállalkozás kicsúszik a kisvállalkozói körből, abban az esetben köteles az iparűzési adóját a hagyományos módon megállapítani.

A változtatás egyik leginkább adminisztrációt könnyítő eleme, hogy a kisvállalkozónak az adóévet követő május 31-ig adóelőleg címén évente ugyanazt az összeget kell megfizetnie egészen addig, amíg bevételeinek változása miatt át nem kerül egy másik sávba.

A fentiek szerint megállapított módszer alkalmazása során adómentesség, adókedvezmény, adócsökkentés nem vehető igénybe. A törvény részletesen szabályozza az áttérés éve és az azt követő adóévek adóelőleg-fizetési szabályait is.

A tevékenységét évközben kezdő vállalkozás esetében a bevételek arányosítása szükséges.

 

Személyi jövedelemadó

 

Magánszemélyek vonatkozásában - átalányadó külön cikkben(!)
 

Említésre érdemes változás, hogy az év során a kriptoügyletek adózását tisztázta a törvényalkotó. Sokkal fontosabb és szélesebb kört érintő változás lép azonban életbe a következő évtől. Az eddigi adókedvezményeket (első házasok, családi adó- és járulék, személyi, 25 év alattiak, illetve négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye) egy újabb egészíti ki, jön a 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők adókedvezménye.
 

Változik a házastársak által közösen vásárolt ingatlan szerzésének időpontját illető szabályozás is. A továbbiakban a házasság ideje alatt vásárolt ingatlan szerzési időpontja mindkét fél számára azonos, még akkor is, ha az egyik fél tulajdonjogát csak évekkel később jegyezték be.

 

Általános forgalmi adó

 

Az ÁFA tekintetében pár kisebb változás mellett idén az ingatlanok kaptak főszerepet. Apróbb, említésre méltó változások:
 

  • pontosították a számla adattartalmát: csak az adóalany által belföldön teljesített ügyletek során kell forintban feltüntetni az áthárított adót, egyéb esetben nem
     
  • jöhet az e-nyugta: az ÁFA törvényt felkészítették a pénztárgéptől eltérő, gépi nyugta kibocsátására alkalmas eszközök kezelésére, technikai részletszabályok kidolgozására, továbbá bővítik a nyugtaadatszolgáltatást az online számlaadatszolgáltatás alapján
     
  • változik a fordított adózás: a továbbiakban a csupán hatósági engedélyhez (nem építési hatósági) kötött építkezések tartoznak a hatálya alá, így ismét fordított adózás hatálya alá tartoznak azon kivitelezések, melyek más hatóság engedélyéhez vannak kötve.
     
  • 2 évvel meghosszabbodik az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5%-os általános forgalmi adó
     
  • újdonságok a „funkcióváltó” ingatlanok adózásában: a funkcióváltás adózási szempontból új ingatlanná varázsol mindent a továbbiakban

 

Végül, de nem utolsó sorban: megszűnik az illetékbélyeg.

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok