2022. ÉVI BÉRVÁLTOZÁSOK - KISZÁMOLTUK! ÍGY VÁLTOZIK A BRUTTÓ, NETTÓ BÉR ÉS CÉGED KÖLTSÉGEI

Az elmúlt évekkel ellentétben idén rendkívül korán, már novemberben sikerült megállapodnia a munkavállalók, munkáltatók és kormányzat alkotta háromoldalú kerekasztalnak a 2022. évi minimálbér és garantált bérminimum mértékéről. A 2021. évi visszafogott 4 százalékpontos, infláció alatti emeléshez képest jövőre nagyarányú 19 százalékpontos emelést határoztak meg.

A nagymértékű növelést a 2021. évi jelentéktelennek mondható növelés, valamint a világjárvány hatására elszabaduló nyersanyag és energia hiány, illetve egyéb makrogazdasági mutatók hatására elszaladó infláció is indokolja, azonban a munkáltatókat valószínűsíthetően sokkolta egy ekkora költségnövekedés egy ilyen nehéz időszakot követően.

Mostani cikkünkben annak járunk utána, hogy a béremelések előírása mellé milyen adókedvezményekkel kívánja segíteni a kormányzat a vállalkozásokat és azok milyen hatással lesznek a vállalkozás költségeire.


Bejelentett adócsökkentések – 2022.

A béremelések hatására elsősorban a munkabért terhelő adókat csökkentik, így a 2022-ben már januártól kivezetik a 1,5% mértékű szakképzési hozzájárulást és ezzel egy időben 2,5%-kal csökkentik a szociális hozzájárulási adót, melynek mértéke egy 13%-ra mérséklődik.

A fentiek alapján egy társasági adó szerint adózó vállalkozás így 2022-től a bruttó bér 13%-ával megegyező mértékű adót fizet munkavállalói után szemben a 2021. évi 17%-hoz képest.

A béremeléseknek köszönhetően csökken a kisvállalati adó mértéke is a 2021. évi 11%-ról szolidan, egy százalékponttal 10%-ra mérséklődik az adónem.

Érdekes módon a foglalkoztatáshoz egyáltalán nem kapcsolódó, a világjárvány hatásait csökkenteni hivatott iparűzési adó felezés – 2% helyett 2022-ben is 1% fizetendő – is a KKV szektor vállalkozóival marad.


Bérváltozások összefoglalása

Az alábbi táblázatokban összeszedtük, hogy hogyan változik a fizetendő minimálbér és garantált bérminimum havi, heti, napi és óránkénti bontásban 8, 6, 4, illetve 2 órás foglalkoztatásban. A korábbiaktól eltérő, hogy idén készítettünk egy kimutatást a vállalkozást terhelő bérköltségek alakulásáról is, melynek célja, hogy az adócsökkentések hatását szemléltessük.

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok