2021. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK - 2. RÉSZ, BENNE: TAO, KATA, KIVA, HELYI ADÓK, ILLETÉKEK

2020 bár rendhagyó év volt sok szempontból is a járvány miatt és számos könnyítést, változást jelentettek be már évközben a gazdaság életben tartása érdekében több módosítás csak az újév elején lép hatályba. Mostani írásunk célja, hogy a 2021-től hatályos adóváltozásokat.

Fontos megemlíteni azonban a 2020-ban év közben történt változásokat is, így először elevenítsük fel ezeket, nehogy a vírus miatt feledésbe merüljenek!

2019-hez hasonlóan idén is a nyár közepétől csökkent a szociális hozzájárulási adó ismét két százalékponttal, így mértéke már 15,5%.

2020. júliusától szűntették meg a nyugdíjbiztosítási járulékot (10%), az egészségbiztosítási járulékokat (7%) és a munkaerőpiaci járulékot (1,5%), melyeket egységesen a társadalombiztosítási járulék (18,5%) váltott.

Szintén a nyári hónaptól lépett életbe a NAV OSA 2.0, azaz a valós idejű online számla adatszolgáltatás minden olyan ügyletről, mely adóalanyok között (adószámmal rendelkező adózók) történik. Emiatt változott a számlák alaki tartalmára vonatkozó előírás is, illetve csökkent a számlakiállításra rendelkezésre álló „ésszerű” idő is 15 napról 8 napra.

A fenti három változás minden vállalkozást érintett, azonban a járványhelyzet miatt több szektor specifikus és ideiglenes jellegű kedvezmény, könnyítés is bevezetésre került, melyek összefoglalása jelen sorozatunknak nem tárgya.
 


Társasági adó (TAO):

A kormányzat a koronavírus gazdasági következményeit a beruházások ösztönzésével próbálja enyhíteni, melynek egyik módja a társasági adó törvényben a fejlesztési tartalék képzése. Ehhez nyúltak hozzá a törvényalkotók már 2020-ban, melynek értelmében a társasági adóalap csökkenthető az eredménytartalékból a lekötött tartalékba átvezetett összeggel, legfeljebb az adózás előtti nyereséggel, és legfeljebb 10 milliárd forinttal, vagyis a korábbi adózás előtti eredmény 50%-ban maximalizált korlát mellett 2021. január 1-től további kedvező módosítás, hogy a 2020-ban 10 milliárd forintosra emelt korlátot is eltörlik.
 


Helyi adók:

Számos egyszerűsítés mellett jelentős centralizálás is megfigyelhető ezen adónemek esetében.

 

Iparűzési adó (IPA):

2020-tól eltörölték az IPA feltöltési kötelezettséget is hasonlóan a társasági adóhoz, melyet már 2019-ben megszűntettek.

Megszűnik továbbá az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő adó, azonban a 180 napot meghaladó tevékenység továbbra is telephelyet keletkeztet.

Könnyítés és egyben centralizálás is, hogy 2021. évtől az állami adóhatósághoz benyújtott egyetlen bevallással eleget tehetnek a vállalkozások adóbevallási kötelezettségüknek.

Szintén 2021-től módosul az adóalap megosztás szabályozása, melynek értelmében a tartós bérletbe, lízingbe adott gépjárművek tekintetében az eszközértéket a székhelyre, telephelyre jutó személyi jellegű ráfordítások arányában kell figyelembe venni, ezzel megszüntetve egy adóelkerülési kiskaput.

Végezetül kihirdették, hogy a 2021. évben végződő adóévben az IPA 1% minden mikro, kis- és középvállalkozás számára, melyeknek nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Ennek értelmében a 2021. évben az előlegfizetési időpontban esedékes adóelőleg 50%-át kell az esedékesség időpontjában megfizetni.


Gépjárműadó:

2021. januárjától az ezen adóval kapcsolatos adóadminisztrációs és beszedési feladatok az önkormányzati adóhatóságoktól átkerülnek a NAV hatáskörébe. További változás, hogy rendhagyóan 2021-ben az első részlet esedékessége március 15. helyett április 15.

 


Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA):

2021. januárjától ezen adónem kapcsán lépnek életbe a legszigorúbb változások, ugyanis január 1-jétől 40%-os büntető adót kell fizetni az olyan cégeknek, amelyek egy katás vállalkozástól egy évben több, mint 3 millió forint értékben rendelnek meg szolgáltatást vagy terméket. A plusz terhet nem a katás vállalkozónak, hanem a megrendelőnek kell megfizetnie, kivéve, ha külföldi.



Kisvállalati adó (KIVA):

2021. januárjától, hasonlóan 2020. januárjához ismételten egy százalékponttal csökken a KIVA mértéke, így már 11% lesz.

Szintén januártól a belépési értékhatár 1 milliárd forintról 3 milliárdra, míg a bennmaradási 3 milliárdról 6 milliárd forintra emelkedik.

A fentiek alapján már azon közepes vállalkozások számára is megéri a kisvállalati adó, ahol a bértömeg magasabb a várható nyereségnél, vagy a nyereséget a vállalkozás növekedésre forgatják vissza.


Egyéb – illeték, ART

2021-től változik az illetékfizetési kötelezettség, hiszen az illetéktörvényben meghatározott elsőfokú hatósági eljárásokhoz kapcsolódó illetékkötelezettséget megszüntetik. Közigazgatási eljárási illetéket tehát csak a jogorvoslati eljárás indítása miatt, továbbá egyes okmányilletékek, illetve az adó és értékbizonyítvány kiadása után kell majd fizetni.

Változás tovább, hogy a megbízható adózók számára emelkedik az azonnali adófizetési könnyítések értékhatára a jelenlegi 1,5 millió forintról, 3 millió forintra.

A magánszemélyek pedig 500 ezer forint helyett már 1 millió forintig vehetik majd igénybe a 12 havi automatikus részletfizetési lehetőséget. Ugyancsak a természetes személyeket illeti meg majd az a jog, hogy szja bevallásukban 200 ezer forint helyett már 500 ezer forintig igényeljék az szja és szochó pótlékmentes részletfizetést. Erre ráadásul 6 helyett 12 hónapra lesz lehetőség.
 

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok