2021. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK - 1. RÉSZ, BENNE: SZJA ÉS SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS

2020 bár rendhagyó év volt sok szempontból is a járvány miatt és számos könnyítést, változást jelentettek be már évközben a gazdaság életben tartása érdekében több módosítás csak az újév elején lép hatályba. Mostani írásunk célja, hogy a 2021-től hatályos adóváltozásokat.

Fontos megemlíteni azonban a 2020-ban év közben történt változásokat is, így először elevenítsük fel ezeket, nehogy a vírus miatt feledésbe merüljenek!

2019-hez hasonlóan idén is a nyár közepétől csökkent a szociális hozzájárulási adó ismét két százalékponttal, így mértéke már 15,5%.

2020. júliusától szűntették meg a nyugdíjbiztosítási járulékot (10%), az egészségbiztosítási járulékokat (7%) és a munkaerőpiaci járulékot (1,5%), melyeket egységesen a társadalombiztosítási járulék (18,5%) váltott.

Szintén a nyári hónaptól lépett életbe a NAV OSA 2.0, azaz a valós idejű online számla adatszolgáltatás minden olyan ügyletről, mely adóalanyok között (adószámmal rendelkező adózók) történik. Emiatt változott a számlák alaki tartalmára vonatkozó előírás is, illetve csökkent a számlakiállításra rendelkezésre álló „ésszerű” idő is 15 napról 8 napra.

A fenti három változás minden vállalkozást érintett, azonban a járványhelyzet miatt több szektor specifikus és ideiglenes jellegű kedvezmény, könnyítés is bevezetésre került, melyek összefoglalása jelen összefoglaló sorozatunknak nem tárgya.


Személyi jövedelemadó (SZJA):

Az SZJA kapcsán a legnagyobb változás az érvényesíthető kedvezmények rendszerét érinti. A korábban a minimálbér 5%-ban meghatározott adókedvezmény adóalapkedvezménnyé alakul 2021. január 1-től. A törvénymódosítás értelmében a minimálbér egyharmada, azaz 33%-a lesz az adóalapkedvemény mértéke, vagyis az adóhatása továbbra is a minimálbér ötszázalékának megfelelő összeg. Az igénybevétel jogosultsági feltételei nem változnak, tehát továbbra is a jogszabályban meghatározott tartós betegség igazolása alapján lesz a magánszemély adóalapkedvezmény igénybevételére jogosult.

A kedvezmények az alábbi sorrendben érvényesíthetőek: első a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, utána következik a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és végül a családi kedvezmény.


Munkáltatói juttatások:

E terület kifejezetten a járvány hatására változott pozitívan, átmenetileg. A speciális vészhelyzeti intézkedések ugyanis felülírják a SZÉP-kártya juttatások keretösszegeit és adózását. Eszerint a rekreációs keretösszeg 2020. évben, valamint 2021. január 1. és 2021. június 30. között 800.000Ft-ra emelkedik és az egyes zsebek értékhatárai is magasabbak, tehát a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás “zsebbe” 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként.

A szociális hozzájárulási adómentesség is fél évvel meghosszabbodik, összhangban a megemelt keretösszeggel, azaz 2021. június 30-át követően tér vissza a szociális hozzájárulási adó.

A veszélyhelyzeti intézkedésekhez kapcsolódik az adómentesen adható járványügyi szűrővizsgálat bevezetése, a már adómentes védőoltás mellett.


Szakképzési hozzájárulási adó:

2021-től az egyes meghatározott juttatások után is szakképzési hozzájárulási adó (mértéke: 1,5%) fizetési kötelezettség keletkezik, lássuk mik ezek!


2021-től szakképzési hozzájárulási adó köteles:

  • nem önálló tevékenység szja-előleg alapja levont érdekképviseleti tagdíjjal együtt,
  •  önálló tevékenység szja-előleg alapja,
  • egyéb jövedelem,
  • ösztöndíjas foglalkoztatás ösztöndíja,
  • béren kívüli juttatások (Szja tv. 71. §), (2021. június 30-át követően),
  • egyes meghatározott juttatások (Szja tv. 70. §),
  • kamatkedvezmény (Szja tv. 72. §),
     

A legfontosabb, legtöbbeket érintő változás az egyes meghatározott juttatás beemelése az adóalapok közé, mely azt jelenti, hogy az üzleti utazáson felmerült étkezés és más szolgáltatás, a telefonszolgáltatás, a munkáltató által a szakmai gyakorlaton lévő diákok részére nyújtott adóköteles juttatások után, az üzleti partnerek részére nyújtott reprezentáció, üzleti ajándék, a csekély értékű ajándékok, szórakoztató rendezvények költsége, egyes marketing akciók bekerülési költsége után is adófizetési kötelezettség keletkezik.
 

Az adóalapot a béren kívüli juttatásokat terhelő személyi jövedelemadóhoz és szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan a bekerülési érték 118%-ban kell meghatározni.
 

Kurdi Dávid

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok