2020. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK - 2. RÉSZ - ÁFA ÉS ADMINISZTRÁCIÓS VÁLTOZÁSAI

2020-tól több ponton is jelentősen változik az általános forgalmi adó. Sokak bánatára az általános 27%-os kulcs megmaradt, de az adminisztrációval kapcsolatosan jelentős változások történtek, illetve fognak történni az év során.


Lássuk a részleteket!


Csökkentések:

Egy ponton csökkent 2020-től az ÁFA kulcsa, ez pedig a szálláshely-szolgáltatókat érinti, ugyanis januártól – vélhetően a turizmus ösztönzésének céljával – a kormány rájuk is kiterjeszti a legkedvezőbb 5%-os ÁFA kulcs hatályát. A csökkentéssel párhuzamosan a továbbiakban rájuk is vonatkozik a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás.


Változások az adminisztrációban:

Ettől az évtől több olyan tevékenységre is kiterjesztették a számla vagy nyugtaadási kötelezettséget, melyre az korábban nem vonatkozott: magán orvosi ellátás, oktatási szolgáltatások, ingatlanértékesítés.

2020. júliusától eltörlik a 100 ezer forintos értékhatárát a jelentési kötelezettségnek, vagyis bővül a kör: minden ÁFA-t tartalmazó számláról és számlával egy tekintet alá eső okiratról a kiállítást követően adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére, amennyiben az ügyletben érintett másik fél hazai nyilvántartásban szereplő adóalany.

Emellett bővül a számla kötelező adattartalma: a belföldi számlabefogadó adóalany adószámának első nyolc számjegyét kötelezően fel kell tüntetni minden számlán.

Rövidül az „ésszerű idő” meghatározása: a korábbi 15 nap helyett szintén júliustól csak 8 nap áll majd rendelkezésre a teljesítést követően a számla kiállítására.


2021. januárjától pedig:

Minden számlára és számlával egy tekintet alá eső okiratra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, mely belföldi partnerek közötti termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról szól.

Innentől kezdve tehát az adatszolgáltatási kötelezettség fennáll a nem adóalanyok részére kiállított számlákra is, de abban az esetben, ha a vevő természetes személy nem kell adatot szolgáltatni annak nevéről és címéről.


Kurdi Dávid
 

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok