2019. ÉVI BÉRVÁLTOZÁSOK - KISZÁMOLTUK! ÍGY VÁLTOZIK A BRUTTÓ ÉS A NETTÓ BÉR

Az utolsó pillanatban 2018. december 30.-án jelentette be a kormány a 2019. évre vonatkozó minimálbért és garantált bérminimumot. Ezen a napon a Magyar Közlönyben is megjelent, így január 1.-jétől már hatályos!

2018-ban két éves megállapodást kötött a kormány a munkaadókkal és a szakszervezetekkel, melynek következtében 2019-ben és 2020-ban egyaránt 8-8%-kal emelkedik mind a minimálbér, mind a legalább középfokú iskolai végzettséggel, vagy szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat érintő garantált bérminimum egységesen. Megvizsgáltuk, hogy ez az emelés mit jelent 2018-hoz képest bruttó és nettó módon havi-, heti- és napibérre bontva. Természetesen a fenti változások az egyszerűsített foglalkoztatás mentesített értékét is változtatják, így ezt sem hagytuk ki alábbi tájékoztatónkból.

A most kötött megállapodás értelmében 2019. január 1-től sem a szociális hozzájárulási adó, sem a kisvállalati adó mértéke nem csökken, 19,5%, illetve 13% marad.

A jelenlegi megállapodás értelmében a szociális hozzájárulási adó 2019. július 1.-jétől csökkenhet, ha 2019. I. félévében a reálbéremelés legalább 6%-os lesz. Amennyiben ez teljesül, úgy az említett adónem 2%-kal 17,5%-ra csökken. A kisvállalati adó csökkentésének feltételeiről egyelőre nem érkezett hír.

 

 

                                                                        

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok