2018. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK - 2. RÉSZ: ÁFA

2017-hez hasonlóan jövőre is folytatódik a kormány célzott ÁFA csökkentési programja. A lépés idén is az élelmiszereket és az internetet érinti. Ennél azonban sokkal fontosabb változások jönnek az ÁFA bevallással és a számlázással kapcsolatosan. Lássuk a részleteket!

Csökkenések:

Az élelmiszerek közül 2018. január 1-jétől 5%-ra csökken a hal és a sertésbelsőségek forgalmi adója. A számítások szerint a két területen mérsékelt adóteher hatására több, mint 5 milliárd forint marad a lakosság zsebében.

A fentinél is magasabb, körülbelül 22 milliárd forintnyi bevétel kiesést okoz 2018-tól az, hogy az internet adója 18%-ról 5%-ra csökken.

Jön a KOBAK:

Az ÁFA szempontjából érdekesebb talán, hogy jön a KOBAK! (#azmegmi?!) Nos, a KOBAK nem más, mint a NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszere, vagyis a pénztárgépekhez hasonlóan a számlázó programok bekötése is megtörténik az adóhatósághoz. 2018. január 1-jétől a fejlesztők számára megindul a tesztidőszak, majd 2018. július 1-jétől élesedik a rendszer, azaz csak olyan programokkal lehet majd számlát kiállítani, melyekben működik az adatszolgáltatás.

A fentiek kapcsán javasolt a számlázási rendszert felülvizsgálni mind az ÁFA törvény, mind a Számlázási rendeletben foglaltak tekintetében.

Fontos tudni, hogy a hatóság tervei szerint az adatszolgáltatás időpontja a számla lezárásának időpontja, tehát az a pillanat, amikor a számla adattartalmának további módosítására már nincsen lehetőség. Az előbbiekből következik, hogy az adatszolgáltatás időpontját illetően lényegtelen mind a nyomtatás, mind az átadás.

Újdonságok az összesítő jelentésben:

Nem újdonság az összesítő jelentés, melyet az adóalanyok az ÁFA bevallásukkal egy időben küldenek a hatóság részére és partneri szinten részletezik azon kibocsátott és befogadott számlák adatait, menyben az áthárított adó mértéke eléri vagy meghaladja az egymillió forintot.

Az összesítő jelentés adattartalma 2018. július 1-jétől változik az alábbiak szerint:

  • az értékhatár egymillió forintról százezer forintra csökken
  • a számlakibocsátó jelentési kötelezettsége nem az ÁFA bevallásának gyakoriságához igazodik (a számlabefogadó jelentési kötelezettsége továbbra is ÁFA bevallásának gyakoriságához igazodik)
  • az ÁFA törvény szerinti kötelező adattartalomról kell adatszolgáltatást nyújtani
  • a törvény megkülönbözteti majd az elektronikusan és a papíralapú nyomtatványra, kézzel készülő számlákat, utóbbi esetében az áthárított ÁFA értékétől függően heti vagy napi kötelezettség lesz, melyet egy e célra létrejövő honlapon kell teljesíteni

 

FIGYELEM! Az alábbi rész kizárólag azon vállalkozókra vonatkozik, akik kézzel írják számláikat előre nyomtatott számlatömbbe!
A számlázó programot használó vállalkozók esetében a program automatikusan kell, hogy adatot szolgáltasson, így további kötelezettség nincs!


Kézzel, számlatömbben vagy íven kiállított számlák esetében az adatszolgáltatási határidő és az értékhatár:

  • 100-500 ezer forint ÁFA tartalom között: hetente
  • 500 ezer forint ÁFA tartalmat elérő számla esetén: naponta
     

Kézzel, számlatömbben vagy íven kiállított számlák módosítása, sztornírozása esetében az adatszolgáltatási határidő és az értékhatár:

  • 100-500 ezer forint ÁFA tartalom között: 5 napon belül
  • 500 ezer forint ÁFA tartalmat elérő számla esetén: naptári napon belül
     

A számlabefogadó továbbra is kötelezett lesz az összesítő jelentés benyújtására, azonban kötelezettségének határideje nem változik, azaz továbbra is ÁFA bevallásának gyakoriságához kötött.
 

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok