2018. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK - 1. RÉSZ: BÉR, BÉRBEADÁS, KATA, KIVA

Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, úgy idén is az utolsó pillanatban fogadta el az országgyűlés a 2018. évi adócsomagot, persze évközben már pár dolog a salátatörvényeken keresztül átemelésre került a tervekből, de lássuk mi lett igaz abból, amit már a nyáron csiripeltek a verebek. Így adózunk 2018-ban!

 

Munkabér- és a munkabért terhelő adóváltozások:

A kormány 2018-ban is folytatni kívánja a 2017-ben elkezdett és azóta nem kevés gondot okozó agresszív kötelező minimálbér és garantált bérminimum emelési programját, így 2018. január 1-jétől a minimálbér 138.000 forintra nő (2017: 127.500Ft, változás: + 8,24%), míg a garantált bérminimum 180.500 forint lesz (2017: 161.000Ft, változás: + 12,11%).

A béremelési program másik fele, mely szerint a vállalkozások adókötelezettségét is csökkentik, szintén folytatódik A piaci szektor teljesítette a kormányzat 2017-es elvárásait, ami a bérek növekedését illeti, így 2018. január 1-jétől a korábban beharangozottaknál nagyobb mértékben 2,5%-kal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa (22%-ról 19,5%-ra). A szakképzési hozzájárulás 1,5%-os mértéke nem változik, így összességében egy munkavállaló a bruttó béren felül 21%-ba kerül a munkaadónak (2017-ben 23,5% volt az adóteher).

A lépés jól illeszkedik a kormány gazdasági programjába, mely szerint a munkával keresett jövedelmek adómértékét csökkenteni kívánják és az adóbevételek nagyobb részét a fogyasztási adókból realizálná a költségvetés.

A szociális hozzájárulási adó csökkentése nyomán csökken a kifizetőt terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke is. 2018. január 1-jétől az adó mértéke: 19,5%.

 

Kisadózó vállalkozások tételes adója – KATA:

A tavalyi komolyabb frissítést követően idén nem történtek nagy változások a KATA vonatkozásában. Sem az adó mértéke, sem kedvezményezett értékhatár nem változott. Az egyetlen említésre méltó változás, hogy a főállású kisadózók által igénybevett pénzbeli ellátások alapja 94.400 forintra, míg az emelt összegű KATA-t fizetők ellátása 158.400 forintra növekszik.

Fontos azonban kiemelni, még akkor is, ha ez csak szűk réteget érint, hogy évközben elfogadtak egy, a nappali tagozatos hallgatókat érintő módosítást, mely szerint a tanulmányaik mellett kisadózóként vállalkozónak 2018-tól elegendő 25.000 forint tételes adót fizetniük, ugyanis nem minősülnek főállású kisadózóknak. Ez a módosítás lefelezi a nappali tagozatos hallgatók KATA fizetési kötelezettségét 2017-hez képest.

 

Kisvállalati adó – KIVA:

A 2017. évi adócsomag egyértelmű sztárja a KIVA, vagyis a kisvállalati adó. A KIVA 2.0-ként ismertté vált idén bevezetett új módozat rengeteg könnyítéssel és 2%-os adókulcs csökkenéssel szolgált az elsőként bevezetett változathoz képest.

Ennek fényében nem meglepő, hogy kistestvéréhez, a KATA-hoz hasonlóan a KIVA vonatkozásában sem tartogat jelentős újdonságokat a 2018. évi adócsomag.

Fontos változás azonban, hogy szociális hozzájárulási adó csökkentése okán a KIVA kulcsa is csökken, igaz csak 1%-kal. A csökkenés magyarázható a két adónem hasonló természetével, hiszen mindkettő alapja a bruttó bér, így a KIVA csökkenés is a béremelési és adócsökkentési program részének tudható be.

 

Évközben elfogadott és 2018. január 1-jétől hatályos adóváltozások:

Idén nyár elején a parlament már elfogadott egy 2018. január 1-jétől hatályos adócsomagot, melynek lényegesebb elemei az alábbiak voltak:

 

  • Rövid és hosszú távú ingatlan bérbeadás:
    • Rövid távú bérbeadás: jó hír az ingatlanjukat szálláshelyként főképp az AIRBNB-n és a Bookingon, illetve hasonló oldalakon hasznosító tulajdonosoknak, hogy 2018-tól ismét tovább egyszerűsödik az adózás, ugyanis a törvénymódosítás következtében január 1-jétől már akár három ingatlanig választhatják a legegyszerűbb és legkedvezőbb tételes átalányadót, melynek összege 38.400 forint/szoba/év.
       
    • Hosszú távú bérbeadás: a következő adóév fontos változása az ingatlant hagyományos hosszú távú bérleti konstrukcióban hasznosító magánszemélyek számára, hogy az ingatlan bérbeadásból származó bevételük után akkor sem kell EHO-t fizetniük, amennyiben az meghaladja az egymillió forintot, vagyis az ingatlan bérbeadásból származó utolsó forintot is csak a 15% személyi jövedelemadó terheli.

 

  • További módosítások:
    • Egyszerűsödik az induló vállalkozásokhoz kapcsolódó adminisztráció, ugyanis 2018-tól a NAV fogja továbbítani elektronikus úton az önkormányzatok részére a bejelentkezéshez szükséges adatok mellett az IPA előleg kiegészítéséről szóló bevallást is.
       
    • Módosul a mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke is 2018. január 1-jétől. A munkaviszony első 24 hónapjában a minimálbér 60%-ig (korábban 40%-ig), a második 24 hónapban 40%-ig (korábban 25%), a következő 12 hónapban, vagyis a munkaviszony 5. évében pedig a minimálbér 20%-ig adható a támogatás a korábbi 15% helyett.
       
    • Változnak a napidíj elszámolás szabályai az áruszállításban dolgozók részére. Januártól már a bérfuvarozást végző vállalkozások sofőrjein kívül a saját árut szállító cégek dolgozói is igazolás nélkül levonhatják napidíjukból az adómentes napidíjátalányt.
       
    • Újabb kedvezményt kaptak a kisüzemi sörfőzdék, hiszen a 2017-es 50%-os jövedékiadó-kedvezmény mértékének 8 ezer hektoliteres határát már 2017. júliusától 200 ezer hektoliterre emelték.
       
    • Egy módosító javaslatnak köszönhetően a hivatásos sportolók és edzők 250 millió forintos bevételi határig választhatják az EKHO-t, azaz az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást. 
       
    • Az idősödő és ezáltal egyre inkább csökkenő számú házi orvosok által okozott problémát kívánja kezelni a kormány új szabálya, mely szerint nem kell SZJA-t fizetnie annak a személynek, aki a praxisát eredeti jogosultként adja el.
       
    • Ha az eladó a praxishoz pénzért cserébe jutott, az értékesítésből származó jövedelmét csökkentheti az eltelt idő függvényében, míg a szerzést követő ötödik évben már adómentessé válik.

 

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok